środa, 10 sierpnia 2016

✨ Cebulowo-orzechowy chleb z żurawiną

          Pyszny i zdrowy, a co najlepsze - uda się każdemu! Wypróbuj przepis na nasz domowy cebulowo-orzechowy chlebek z żurawiną!

Jeżeli myślicie, że domowe pieczenie chleba odchodzi już do lamusa, nic bardziej mylnego! Sami sprawdźcie ile frajdy przynosi pieczenie, a przede wszystkim jedzenie własnego chleba. 




Składniki:
• 300 g mąki żytniej ( najlepiej typu 1150)
• 400 g mąki pszennej (najlepiej typu 405)
• 2 łyżki cukru
• Sól
• 1 opakowanie drożdży
• ekstrakt z zakwasu 1 opakowanie (15 g)
• 1 duża cebula
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g suszonych żurawiny
• mąka żytnia do posypania



Sposób przygotowania:
1. W dużej misce dobrze wymieszaj: oba rodzaje mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki soli, całe opakowanie drożdży oraz ekstrakt z zakwasu. Następnie wlej 450-500 ml letniej wody i zagnieć wszystko ręcznie (około 7 minut), aż uzyskasz gładką masę. Przykryj bawełnianą szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut. 

2. Cebule obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulkę. Posyp 1 płaską łyżką cukru. Smaż do momentu karmelizacji, czyli do czasu kiedy na Twojej patelni pojawi się złoty kolor. Następnie ściągnij patelnie z ognia i pozostaw do ostygnięcia. 

3. Orzechy włoskie posiekaj na duże kawałki. Następnie dorzuć do ciasta cebulę, orzechy i żurawinę. Ugnieć ciasto tworząc okrągły bochenek chleba. Rzuć na bochenek niewielką ilości mąki żytniej. Na blaszce do pieczenia połóż papier pergaminowy i skrop niewielką ilością wody. Wyłóż masę na ciasto do formy i pozwól rosnąć pod przykryciem (około 20 minut). 


4. Rozgrzej piekarnik (kuchenka elektryczna: 250°C/ z termoobiegiem: 225°C). Piecz w gorącym piecu przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika (kuchenka elektryczna: 200°C/ z termoobiegiem: 175°C) i piecz przez kolejne 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw chleb do ostygnięcia.

Smacznego!



___________________________________________________________________________