piątek, 21 października 2016

Niebanalny sposób na dyniowe babeczki!

            Dynia, dynia, dynia. Gdzie się nie obejrzysz tam DYNIA! W tym okresie jest przecież najsmaczniejsza, więc... pora zakasać rękawy i przygotować coś pysznego!

Sezon na dynie rozpoczęty. O tej porze roku dynie sprawiają, że mamy ochotę chłonąć je niemalże pod każdą postacią. Możemy zatem przygotować pastę z pieczonej dyni, możemy dodać ją do naleśników, kremów, dań makaronowy i oczywiście... upiec z nimi babeczki! Ozdobione upiornymi gadżetami z lukru czy czekolady idealnie sprawdzą się na przyjęciu Hallowen'owym. A przecież to już tuż, tuż...



Cisto dyniowe to klasyk. Tchnęliśmy w niego nowe życie. Dzięki dodaniu pikantnych przypraw i chai uzyskaliśmy zamierzony przez nas efekt. Smacznie, prosto i lekko upiornie. 
Jeżeli obca jest Ci jeszcze herbata chai to zapraszamy do pobliskiej herbaciarni. Przekonasz się, że warta Twojego zainteresowania. My wpadliśmy po uszy! Jest po prostu przepyszna! (jeżeli jednak wolisz klasyczną czarną herbatę - śmiało, zamień chai na czarną)








Pssst... Nasza dobra rada: kiedy pieczesz cista zawsze zaczynaj od "suchych" składników. Uchroni Cię to przed stertą brudnych misek w zlewie. To co, zaczynamy?!










Składniki:
(ok. 30 sztuk babeczek)
Przepis przygotowany przy pomocy miksera KitchenAid i czajnika KitchenAid. Możesz jednak zastosować narzędzia, które posiadasz w swoim domu. :)

Ciasto na muffiny:
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 torebki herbaty (najlepiej herbaty chai, ale może być też czarna)
- 325 g mąki pszennej
- 240 g brązowego cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g zmiękczonego masła
- 2 jajka (jeżeli są niewielkie to 3)
- 340 g puree z dyni
- 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krem:
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 230 g zmiękczonego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw chińskich w proszku (dostępna w dziale z przyprawami - skład tej mieszanki wchodzi: anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, koper włoski-nasiona (lub zmielone nasiona kozieradki) oraz pieprz syczuański)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu

Opcjonalnie do ozdoby lukrowane dynie czy posypka.



Sposób przygotowania:

Ciasto na muffiny:
W czajniku KitchenAid zagotuj wodę. Zalej wrzątkiem herbatę i pozwól jej się zaparzyć co najmniej 10 minut. Najlepiej będzie jednak jak zastawisz ją nawet na całą noc.

Rozgrzej piekarnik do 350°C.

Umieścić mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól w misce miksera KitchenAid i wymieszaj wszystko na niskich obrotach, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. 

Następnie dodaj masło i mieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej wilgotny piasek. 

Silikonową (lub drewnianą) łopatką wymieszaj całą zawartość misy - zwróć szczególną uwagę na dno i boki. W tym czasie wmieszaj w ciasto jajka. 

Do ciasta w misie miksera dodaj: uprzednio zaparzoną herbatę, puree z dyni, jogurt grecki i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszaj przez około 90 sekund. Dzięki mikserowi KitchenAid uda Ci się dodatkowo napowietrzyć i spulchnić ciasto. 

Napełnij powstałą masą swoje formy na muffinki, ale nie więcej niż 2/3 ich pojemności. Piecz je przez około 15 minut, aż do momentu kiedy ciasto nie będzie przyklejało się do patyczka. Upieczone muffiny schłodź i zabierz się za przygotowywanie dekoracji. 




Krem:
Umieść białka i cukier w misie miksera KitchenAid. Następnie postaw ją na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do czasu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a białka staną się ciepłe. Aby uniknąć ścięcia się białek, cały czas mieszaj. 

Następnie ubij białka i cukier na puszystą, lśniącą masę za pomocą miksera KitchenAid. Po jednej łyżce dodawaj masło jednocześnie kontynuując ubijanie na średniej prędkości miksera.

Do powstałej masy wrzuć mieszankę przypraw chińskich, imbir, pieprz czarny i zamieszaj.  
(Jeżeli Twój krem nie jest do końca sztywny, umieść miskę w lodówce na ok. 10-20 minut. Następnie spróbuj ponownie ubić masę. Na pewno będzie już puszysta i sztywna).

Powstały krem wlej do tubki do dekoracji ciast i ozdób swoje babeczki. Dodatkowo możesz położyć na nie dekoracje z marcepanu w kształcie hallowen'owych postaci. 

Wszystkiego upiornego! 

po więcej zajrzyj na:
___________________________________________________________________________

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz