piątek, 16 września 2016

✨ Znasz już sekret na najsmaczniejszą pizzę? Zdradzamy tajemnicę Agaty!

        Najlepsza pizza to podobno... włoska pizza! Ale jak z nią konkurować w domowym zaciszu? Agata z bloga Kuchnia Agaty zdradza nam swój sekret!

Kiedy akurat nie wybierasz się do Włoch, a dopadła Cię ogromna ochota na wyborną pizzę to... mamy na to swój sprawdzony sposób. Kilka składników od lokalnych dostawców, krótka wizyta w sklepie spożywczym, dużo serca i... pizza według przepisu Agaty gotowa! 

Ręczymy - jest naprawdę PYSZNA, ale wiecie co? Nie wierzcie nam na słowo. Przekonajcie się sami.


Składniki:
- drożdże suszone - 1 łyżka
- cukier - 2 łyżeczki
- woda - 1 szklanka
- oliwa - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 i 3/4 szklanki
- mąka kukurydziana - 1/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- na wierzch - dowolnie, pomidory, cukinia, pomidorki koktajlowe, mozzarella, oliwki itp...

Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszaj z cukrem i letnią wodą, ostaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodaj oba rodzaje mąki, sól, oliwę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotuj foremki (3) o średnicy ok. 20 cm każda. Wysmaruj oliwą, wyłóż ciastem.
Pomidory przełóż na sitko, odsącz z nadmiaru wody. Rozłóż na cieście. Na wierzchu ułóż szynkę, mozzarellę, oliwki i bazylię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C, piecz ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed podaniem skrop oliwą, możesz dodać więcej listków bazylii.







Produkty Villeroy&Boch z których korzystała Agata: misa, w której wyrabiane jest ciasto - Old Luxembourg, przezroczysta miseczka, w której wyrastają drożdże - Colour Concept, karafka na oliwę lub ocet - Pizza Passion, marmurowa deska do krojenia i serwowania - Pizza Passion.
Smacznego!



po więcej zajrzyj na:
___________________________________________________________________________