Nic tak nie wyprowadza z równowagi w kuchni jak... tępy nóż. Jak więc wybrać ten, który posłuży nam na długo? Doradzamy!
Stron oferujących noże w Internecie jest cała masa. Ceny zaczynają się nawet od 12 zł! Jak jednak nie wpaść w pułapkę i kupić odpowiedni nóż? Przede wszystkim warto pamiętać, że dobry nóż to taki, który spełni nasze oczekiwania. Rękojeść będzie stabilnie i wygodnie układała się w dłoni, a ostrze nie stępi się zbyt szybko.
Pamiętaj, że nóż jest zakupem na lata. Nie będziesz go wymieniał co miesiąc. Warto więc w niego zainwestować. Lepiej jest kupić droższy i lepszy jakościowo. Jak więc wybrać ten idealny? Musisz rozważyć kilka aspektów. Jakie będzie przeznaczenie noża, a co się z tym wiąże jaki ma mieć kształt, wielkość i ciężar. Z czego ma być wykonany? I czy bez problemu będzie można go naostrzyć.
Jednym z lepszych typów noży są NOŻE CERAMICZNE. Są zdecydowanie lżejsze niż noże stalowe. Specjalnie wyprofilowane ostrza noży ceramicznych doskonale poradzą sobie nie tylko z krojeniem większych porcji mięsa, ale także z usuwaniem z niego ścięgien, tłuszczu i kości. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na rękojeść. Powinna być dobrze wyprofilowana. Zdecydowanie ułatwi nam ona pracę wymagającą włożenia większej siły. Warto zaufać znanym markom z doświadczeniem. Polecamy noże ceramiczne Villeroy&Boch:
Również bardzo dobrym wyborem są NOŻE ZE STALI NIERDZEWNEJ. Jedną z wiodących marek w tej dziedzinie jest WMF. Niemiecka marka to synonim precyzji i najwyższej jakości. Ich noże nie tylko dobrze wyglądają, ale przede wszystkim wykonane są z najwyższej jakości stali Cromargan® 18/10, która przeznaczona jest do wyrobów specjalistycznych. Ponad dwukrotnie przewyższa ona obowiązujące normy światowe. Produkcja noży stalowych WMF to połączenie tradycyjnych metod rzemieślniczych stosowanych w kuźniach z możliwościami, jakie daje nam najnowocześniejsza inżynieria precyzyjna. W efekcie ostrza noży są niezwykle ostre, a ich ostrość utrzymuje się przez okres ustalony w ramach norm DIN. WMF w swojej ofercie prezentuje 6 serii: Chef's Edition, Grand Gourmet, Spitzenklasse Plus, Grand Class, Classic Line i Damasteel. Ta ostatnia kolekcja to noże o szczególne ostrości wykonane z połączenia różnych specjalistycznych rodzajów stali o niezwykłej trwałości i wytrzymałości - między innymi stali damasceńskiej.
Więcej o wyrobie noży WMF przeczytasz w naszym poprzednim artykule - TUTAJ.
Więcej o wyrobie noży WMF przeczytasz w naszym poprzednim artykule - TUTAJ.
Teraz musisz zadać sobie pytanie jakiego noża potrzebujesz i co będziesz nim robić w kuchni. Jako podstawowe zaopatrzenie kuchenne wymienia się 4 rodzaje noży: nóż szefa kuchni - duży, z szerokim ostrzem. Odpowiedni jest między innymi do krojenia mięsa, szatkowania warzyw czy siekania i rozgniatania czosnku. Nóż do chleba z ząbkami, który bez problemu pokroi nawet najświeższe pieczywo. Nóż do warzyw i owoców, dzięki któremu obieranie będzie łatwe , wygodne i szybkie. Jako ostatni, ale nie mniej ważny nóż wymienia się nóż wielofunkcyjny.
Podsumowując, przy wyborze noży kieruj się jakością. Jest to przecież zakup na lata. Musi wygodnie układać się w dłoni i być przez długi czas niezwykle ostry. Dobry nóż to podstawa Twojej kuchni. Pamiętaj o tym. :)
po więcej zajrzyj na:
___________________________________________________________________________
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz